tirsdag 3. mai 2011

Grunnleggende verdier?

Jeg har full forståelse for at  de som mistet familie og venner i 9/11, ønsker hevn. Det ligger i den menneskelige natur.

Som samfunn derimot er det ikke en slik følelsebasert tankegang vi forfekter. Vi i vesten er demokratiene. Det er vi som er rettsstatene. Det er vi som stiller folk for retten, legger frem bevis og gir en profesjonell domsavsigelse og straff.

Terroristene dreper. De henretter dem som de mener har gjort noe galt eller som de bare ikke er enige med. Den 02.05.2011 var det vi som var terroristene.

Det er ikke en rettstat verdig å sende leiemordere for å drepe et menneske i en alliert stat og dumpe liket i sjøen. Ja, noen ganger må vi krige. Noen ganger må vi drepe, men denne gangen burde vi sendt et tydelig signal om hvem som er de siviliserte og hvem som er terroristene. Det gjorde vi ikke.

Vi var Al Qaida, vi løste problemet på samme måten som terroristene gjør og vi senket oss til deres nivå. Det er under vår verdighet fordi vi er bedre enn som så. Vi styrer gjennom menneskerettigheter, rettstaten og folkeretten. Ikke gjennom fundamentalisme.

Jeg har støttet Obama lenge og gjør det fremdeles, men i dag er jeg iallikevel litt skuffet. Dette er under vår verdighet.

6 kommentarer:

 1. Veldig godt skrevet Jon, og jeg kunne ikke vært mer enig =)

  SvarSlett
 2. Hello Jon Audun! This is President Obama speaking. We had to kill him, he was an enemy of the US and the rest of world. In time you all will see that this was the only way.

  - B. Obama

  PS, Love your blog!

  SvarSlett
 3. Im glad you love my Blog Mr. President, and i'm realy impressed that you read norwegian, even though you write in english. Maybe killing Osama could help the world, maybe not. I still think the the whole thing was solved in a poor way, that is not dignified for our western democracies.

  Good luck in the election =)

  SvarSlett
 4. Thank-you, Jon. I'm sorry - but it seems like I'll killed the wrong man. It wasn't Osama, just a man with a bierd... :(. Don't tell your friends.
  I learned a littlebit norwegian when I was in Stavanger a coupple years ago on a concert with a band called Kaizers Orchestra. One of the songs was called "SJÅ PÅ MEG NÅ". Really nice song.

  I'll gotta go - I'm having a press-conferance from a hole in my garden.

  Tata!

  SvarSlett
 5. Okay Mr. President, but SJÅ På DEG NÅ DA!!! have a nice day in the hole in your garden...

  Tudels

  Ps. I wont tell my friends...

  SvarSlett